FANDOM


Dingo on suomalainen rock-yhtye, joka on jäänyt suomalaisen kevyen musiikin historiaan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista kotimaisista yhtyeistä. Dingon kulta-aika oli vuosina 1984–1986. Yhtyeen perustamisesta lähtien sen keulakuva on ollut laulaja-lauluntekijä Neumann. Dingon tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa "Autiotalo", "Kirjoitan", "Levoton Tuhkimo", "Sinä ja minä", "Pyhä klaani", "Perjantai" ja "Rio Ohoi".

Jäsenet Muokkaa

Yhtyeen musiikki Muokkaa

Dingon musiikki määritellään suomirockiksi, mutta usein Dingon yhteydessä puhutaan myös termistä porirock. Dingo on saanut vaikutteita muun muassa The Policelta, Sweetiltä, T. Rexiltä, The Beatlesilta, Queeniltä, Kissiltä ja Hanoi Rocksilta.

Yhtyeen ensilevyn, Nimeni on Dingon (1984) aikaan yhtyeen musiikki oli suurimmaksi osaksi poppia, mutta Kerjäläisten valtakunnalla (1985) yhtyeen musiikki oli selvästi muuttunut rockiksi. Ennen Dingon hajoamista julkaistu Pyhä klaani (1986) oli tyyliltään edeltäjiään synkempi ja raskaampi, jolla yhtye jatkoi rockahtavaa linjaansa.

Ensimmäisen comebackinsa aikaan vuosina 1993–1994 Dingon musiikki muuttui perinteisemmäksi rockiksi ja aikuisrockiksi. Vuonna 1994 julkaistu Via Finlandia-paluulevy sisälsi pääosin vanhoja 1980-luvulta peräisin olevia kappaleita, jotka jäivät tuolloin levyttämättä. Via Finlandia edustaa tyylilajiltaan perinteistä rockia ja aikuisrockia.

2000-luvulla julkaistuilla albumeilla Purppuraa (2005) ja Humisevan harjun paluu (2008) Dingo on siirtynyt entistä enemmän iskelmämusiikkiin. Myös yhtyeelle ominainen soittotyyli on muuttunut lukuisien kokoonpanomuutosten myötä.

Pukeutuminen Muokkaa

Pukeutumisessa 1980-luvulla Dingo otti vaikutteita etenkin Hanoi Rocksilta ja Twisted Sisteriltä. Dingo oli 1980-luvulla tunnettu esimerkiksi Neumannin käyttämistä meikeistä ja tavallisuudesta poikkeavista puvuista. Dingo-hysterian aikaan Neumannin käyttämät sifonkihuivit yleistyivät hetkellisesti myös katukuvaan. Myös muut yhtyeen jäsenet pukeutuivat perinteistä poikkeaviin vaatteisiin.

Dingon tehtyä paluu 1990-luvulla yhtyeen ilme oli "aikuistunut", eikä kukaan yhtyeen jäsenistä enää käyttänyt kasvomeikkejä tai 1980-luvun vaatteita. Samaa 1990-luvun pukeutusmislinjaa noudatetaan nykyisinkin.

Dingon perintö Muokkaa

Dingo on antanut vaikutteita useille suomalaisille artisteille ja yhtyeille. Dingon esikuvakseen ovat maininneet esimerkiksi HIM, Apulanta, Maija Vilkkumaa ja The Rasmus. Dingon tunnetuimmista kappaleista on tehty useita cover-versioita ja kappaleet ovat edelleen suosittuja esimerkiksi karaokejuhlissa ja soittoääninä. Dingolle on tehty tribuuttilevy Melkein vieraissa – Nimemme on Dingo, jolla suomalaiset artistit ja yhtyeet esittävät Dingon kappaleita omina versioinaan. Turussa Dingon musiikista on tehty myös musikaali, jossa tunnettuun Romeo ja Julia-näytelmään taustalle oli lisätty Dingon tunnetuimpia kappaleita.

Diskografia Muokkaa

Pääartikkeli: Dingon diskografia