FANDOM


Popmusiikki on nykyterminologian mukaan populaarimusiikin tyylilaji, joka on kaikkein selkeimmin suunnattu suurelle yleisölle, erityisesti nuorille. "Pop" on lyhenne sanasta "popular", suosittu. Sitä on käytetty kuvaamaan mitä tahansa suosittua musiikkia vuodesta 1926 ja omana musiikinlajinaan 1950-luvulta asti. Popmusiikin tyylisuuntien jazzin ja rock and rollin esiintulo Elvis Presleyn ja Bill Haleyn, The Beatles-yhtyeen esittämänä 1950-luvulla Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa vahvisti popmusiikin asema musiikin alalla. Tärkeimpiä popmusiikin tyylisuuntia ja genreitä ovat:mm. jazz, rock and roll, rock-musiikki, folk.Myöhemmin kehittyneitä suuntia ovat punk, heavy,

Popmusiikin tärkein dokumentti on äänilevy. Tyypillinen sävellysmuoto on alle viisi minuuttia kestävä kappale eli laulu, jonka esittää yksi tai muutamia laulajia soittajien säestyksellä. Tyypillisiä soittimia ovat sähkökitara, basso, rummut, syntetisaattori ja kosketinsoittimet. Sävelmät ovat yksinkertaisia, tarttuvia ja niihin liittyvä muodikkuus tekee kappaleiden suosiosta usein lyhytikäistä.

Popmusiikkiin liittyy yleensä kaupallisuus. Tyylilajia kritisoidaankin sen sanoitusten ja musiikin merkityksettömyydestä, pinnallisuudesta ja pyrkimyksestä enemmän rahan tuottamiseen.

Huolimatta kaavamaisuudestaan popmusiikissa on runsaasti vaikutteita muun muassa etnomusiikista (esimerkiksi Shakira, The Corrs), taidemusiikista (suuri osa), jazzista (esimerkiksi Norah Jones), countrystä (esimerkiksi Shania Twain) ja R&B:stä (esimerkiksi Mariah Carey).

Tunnettuja popmusiikin edustajia ovat mm. Michael Jackson, Madonna, Britney Spears, Katy Perry, ABBA, Robbie Williams ja Tom Jones.