FANDOM


Purukumipop (engl. Bubblegum pop) on Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälin jälkeen syntynyt pop-musiikin tyylisuuntaus.

Pop- ja rock musiikki alkoi 1960-luvun puolivälissä kehittyä kunnianhimoisemmaksi. Yhtyeet pyrkivät luomaan taiteellisesti korkeatasoista musiikkia sekä single- että albumijulkaisuilleen. Erityisesti albumeita tehtiin yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi, joilta single-kappaleiden irrottaminen ei ollut mielekästä tai yhtyeen tarkoituksena. Aikaisemmin singleillä menestyneet yhtyeet ja artistit kuten The Beatles, The Beach Boys ja The Rolling Stones siirtyivät tähän suuntaan, ja yleisesti yhtyeet ottivat uusia vaikutteita muista musiikkityyleistä.

Samanaikaisesti oli huomattu, että on olemassa uusi varhaisnuorten ja teini-ikäisten yleisö. Heille suunnattiin kevyt ja hyväntuulinen pop-musiikki joka sai nimekseen purukumipop (bubblegum pop). Nimitys oli halventava ja sillä viitattiin tyylin avoimeen kaupallisuuteen ja kertakäyttöisyyteen taiteelliseen kunnianhimoon pohjautuvaan musiikkiin verrattuna.

Tyylille on tunnusomaista lyhyt, iskevä rakenne, tarttuva kertosäe sekä yksinkertainen sanoitus. Jotkin yhtyeistä eivät olleet oikeita vaan kappaleen esittivät studiomuusikot ja -laulajat.

Tyylin edustajia 1960-luvulla olivat esimerkiksi Ohio Express ("Yummu, Yummu, Yummu"), 1910 Fruitgum Company ("Simon Says") ja Archies ("Sugar Sugar"). Myöhempiä yhtyeitä olivat esimerkiksi alkuaikojen The Sweet, Middle of the Road ja Mud. Nämä yhtyeet koostuivat ammattitaitoisista muusikoista eikä heidän soittamistaan levyillä epäilty, kuten myöhemmin Bay City Rollers - tai The Rubettes yhtyeitä eri syistä.